Tummapaahto sopii nautiskelijalle

  • 17 Jul, 2022

Tummapaahto on runsas maultaan.

Me suomalaiset juomme eniten kahvia maailmassa ja kahvi kuuluu meillä niin arkeen kuin juhlaan. Suomessa perinteisesti suosituin kahvipapujen paahtoaste on vaalea, muualla maailmassa tummapaahto on suositumpaa. Kahvi voi olla paahtoasteeltaan vaaleaa, keskipaahtoista, tummaa tai erittäin tummaa. Paahtoaste riippuu paahtamiseen käytetystä ajasta ja lämpötilasta. Se vaikuttaa kahvin makuun ja vasta raakojen papujen paahtaminen tuo esiin kahvin hienot aromit ja sen eri vivahteet.

Tummapaahto on aromaattisen ja täyteläisen makuinen

Vaikka vaaleapaahtoinen kahvi on ollut pitkään kestosuosikkimme, tummapaahtoisen kahvin suosio on nousussa. Suosioon vaikuttavat tummapaahtoisen kahvit upeat ominaisuudet, aromaattisuus ja täyteläisyys. Mitä tummemmaksi kahvipavut paahdetaan, sitä vähemmän siihen jää kahvin sisältämiä happoja. Siksi tummapaahtoinen kahvi koetaan vaaleapaahtoista ystävällisemmäksi vatsalle. Vaaleapaahtoinen kahvi saattaa happojensa vuoksi ärsyttää vatsaa, joten herkkävatsaisen kannattaa suosia tummapaahtoista kahvia.

Kahvi on suomalaisille tuttua ja kahvikeittimellä kahvin keittäminen on vaivatonta, kahvi voidaan suodattaa myös käsin. Kahvi voi olla valmiiksi jauhettua tai papujen jauhamiseen voi käyttää omaa kahvimyllyä. Suodattimeen mitataan oikea määrä kahvia, yksi kahvimitallinen (7 g) tai reilu ruokalusikallinen kuppia (1,25 dl) kohden. Vesi tulee kaataa puhtaalla, erillisellä astialla, koska kahvinkeittimen pannussa oleva kahvirasva vaikuttaa kahvin makuun, kahvinkeittimeen päätynyt kahvirasva myös lyhentää sen käyttöikää.

Huolehdi kahvinvalmistuslaitteista ja säilytä kahvi oikein

Kahvinvalmistuslaiteet kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin käyttämällä kalkinpoistoainetta tai sitruunahappoa. Käytön jälkeen muut astiat pestään käsin tai koneessa. Kahvin oikea säilytystapa on tärkeää, sillä kahvin sisältämä rasva eltaantuu joutuessaan kosketuksiin ilman, lämmön, valon tai kosteuden kanssa. Kahvi säilyy parhaiten omassa alkuperäisessä pakkauksessaan. Jos kahvi halutaan säilyttää purkissa, on paras laittaa kahvi sinne omassa alkuperäisessä pakkauksessa, näin sen aromit säilyvät parhaiten.