Ota valurautapata nuotiolle mukaan

  • 01 Aug, 2022

Valurautapata nuotiolle mukaan.

Luonnossa retkeilyn yksi kohokohta on nuotion sytyttäminen ja kahvin keittäminen, makkaran tai leivonnaisten paistaminen tai jopa ruuan laittaminen. Kokkailuihin ulko-oloissa on monia keinoja, joten miksi pitäisi kantaa painava valurautapata nuotiolle? Jos kävelymatka nuotiopaikalle ei ole pitkä tai jos mukana on useampi ihminen, voidaan löytää tästä uurastuksesta selviä hyötyjä, joita kannattaa punnita. Valurautapata on nimittäin hyvin monikäyttöinen ruuanlaittoväline, etkä välttämättä tarvitse mukaan mitään muita valmistusastioita.

Tuo valurautapata nuotiolle, kun keität koko poppoolle

Valurautapadan hyödyt nuotiokäytössä ovat ylittämättömät. Ensinnäkin se kestää mainiosti tulen ja hiilloksen kuumuutta. Toiseksi valurauta tasaa lämmön siirtymistä veteen tai ruokaan niin, että yllättäviä kiehumisloiskeita tai palamista ei tapahdu niin helposti. Kolmanneksi se säilyttää lämmön pitkään, jolloin sisältö säilyy kuumana pitempään kuin ohutseinäisemmissä astioissa. Valurautapataa voi käyttää myös paistinpannun tavoin, eli sen pohjalla voi paistaa vaikka pihvejä tai pannupullaa. Kaiken lisäksi valurautapata voi toimia kuin uuni, kun kannen päälle kasaa kuumia hiiliä.

Kahvinkeitossa valurautapata ei ehkä ole ensimmäinen mieleen tuleva työväline, mutta usko pois, sillä saa tehtyä kunnon pannukahvia nuotiollakin. Iso pata puolustaa paikkaansa varsinkin silloin, kun kahvinjuojia on monta. Pannukahvin maku on täyteläinen, koska mukana on kahvin rasva, joka suodatinkahvissa on jäänyt suodattimeen. Ulkona tuore pannukahvi maistuu taivaalliselta. Luonnollisesti padan tulee olla ihan puhdas ennen kahvinkeittopuuhiin ryhtymistä. On käytettävä raikasta vettä kuten aina kahvia keitettäessä. Jauhatukseksi tähän kahviin sopii karkeampi pannujauhatus.

Keitä valurautapatakahvi näin

Kuumenna vesi kiehuvaksi nuotiolla ja siirrä pata maahan tai lämpimälle kivelle. Mittaa kahvijauhetta 1,5 desilitraa vesilitraa kohti ja sekoita. Peitä kannella. Kahvia ei tarvitse tässä kohtaa enää kuohauttaa kiehauttamalla uudestaan, mutta toki niinkin saa tehdä, se on mummon perinteinen tapa. Anna hautua 5 - 15 minuuttia, kunnes kahvi selkiytyy eli porot painuvat pohjaan. Kahvin kaatamista helpottaa, jos tarjoiluastiassa on nokka. Nokattomasta padasta kahvia voi ottaa kuppeihin aluksi keittokauhalla tai kupilla - kunhan ei kaiva pohjia myöten.