Erilaiset kahvit ja kahvityypit

  • 21 Sep, 2022

Erilaiset kahvit ja kahvityypit vaihtelevat paljon.

Oletko milloinkaan kokenut valinnan paljoutta, kun olet mennyt kahvilaan? Niitä on pitkä lista ja erilaiset kahvit kuulostavat mielenkiintoisilta, mutta uskaltaako niitä maistaa? Mitä, jos valinta on väärä? Lista on niin pitkä, että tähän tekstiin ei kaikkia vaihtoehtoja saa edes mahtumaan. Poimitaan silti muutamia. Sitä ennen kerrotaan lisäksi, että kahvityyppejä on paljon ja ne tuovat oman lisänsä siihen, onko kahvi niin sanotusti hyvää vai maistuuko se joltakin, mihin ei ole lainkaan tottunut.

Millaisia ovat erilaiset kahvit?

Musta kahvi on monelle tuttu ja samoin myös espresso, joka tehdään korkeapaineen avulla ja sille on tyypillistä vahva vaahto eli crema. Se onkin monen muun kahvityypin pohja. Americano on espressoa, joka laimennetaan kuumalla vedellä. Annos on normaalia suurempi ja laimennussuhde on joko 1:2 tai 1:3. Doppio puolestaan on espresso tuplana ja siinä filtterin läpi tulee kuppiin kaksi janaa kahvia. Monet pitävät sitä oikeana vakioannoksena. Ristretto tehdään espressosta puolet pienemmällä vesimäärällä, joten se on maultaan vahvempi.

Pitkä musta kahvi on maultaan vahvempi kuin americano. Siihen tulee kaksi annosta espressoa, mutta vesimäärä on pienempi ja siksi kahvin maku on vahvempi. Maitopohjaisia kahvijuomia on paljon. Latte on suosittu ja siinä on kolmasosa espressoa sekä loput höyrytettyä maitoa. Päälle voi lisätä ohuen kerroksen vaahtoa. Cappuccino puolestaan muistuttaa lattea, mutta sen vaahto on huomattavasti paksumpi. Kahvia, höyrytettyä maitoa sekä maitovaahtoa on kaikkia suhteessa yhtä paljon.

Lisää maitopohjaisia kahvijuomia

Flat white on kuin latte, mutta espressoa on enemmän kuin maitoa. Macchiato on espresso annos, jossa on vain ripaus höyrytettyä maitoa. Latte macchiatossa valmistustapa eroaa eli siinä espresso tulee maidon päälle. Mochaccino on lattea makusiirapilla. Cortado on puoliksi espressoa ja toinen puoli on höyrytettyä maitoa. Vaahtoa ei ole laisinkaan. Café au lait sisältää yhtä paljon kahvia sekä kuumennettua maitoa. Breve on espresso sekä höyrytetty seos puoliksi maitoa ja kermaa. Lisäksi löytyy paljon muita vaihtoehtoja.